Zo kom je van je off-day of dip af!

Gepubliceerd op 12 maart 2022 om 12:39

Soms heb je een off-dag. Ook ik heb daar natuurlijk wel eens last van. Ik zat gisteren op de bank te wachten op een voor mij belangrijk bericht. Steeds weer mijn inbox checken droeg niet bij aan mijn stemming. Op zo'n moment ga ik ook dingen doen die daaraan niet bijdragen. Ik beland dan in een vicieuze cirkel: ik ga ongezonde, maar lekkere, dingen eten én ik hang dan op de bank en geef me over aan Netflix of eindeloos scrollen op Instagram of door nieuwsberichten...

 

Herken je dit? Doe jij dit ook? Dan ga ik je vertellen hoe ik toch met een goed gevoel naar bed ben gegaan. Halverwege de avond heb ik met een vriendin gebeld en zij mopperde over een studieopdracht waarmee zij bezig is. Ze had ruzie met Word en ze kwam er niet uit. Laat ik nu best wel een Word-specialist zijn (al zeg ik het zelf) en ik bood dus mijn hulp aan. Na gezellig verder gekletst en geklaagd te hebben (zij had ook niet zo'n leuke dag gehad) fixte ik het Word-probleem en ik stuurde het document terug. Vanaf dat moment voelde ik me beter.

 

Als je iets voor een ander doet, dan krijg je daar een goed gevoel van

De meeste mensen die zich klote voelen, wachten op de bank tot het over gaat of tot een ander ze uit het gevoel trekt. Dat is een heel erg logische reactie, maar handig is het niet. Op die manier kan het lang duren voor dat gevoel over gaat en sommige mensen blijven daardoor weken in een dip hangen. Nu moet je dat natuurlijk helemaal zelf weten als je dat lekker vindt, maar je loopt wel het risico dat een dip overgaat in depressieve klachten. Het is slim om een dip te tackelen voor hij echt grip op je krijgt.

 

Doe iets voor een ander

Door iets voor een ander te doen, tackel je jouw eigen nare stemming. Kijk bijvoorbeeld eens om je heen. We zijn net uit de coronatoestand en we worden geconfronteerd met stijgende kosten; je huis verwarmen kost kapitalen, bij de supermarkt betaal je de hoofdprijs en op je benzinetank loop je leeg. Genoeg redenen voor een dip. Kijk nu eens naar de mensen die zich inzetten voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Zij zamelen geld en goederen in of ze regelen onderdak.  Zie je hoeveel kracht, veerkracht, zij putten uit hun goede daden?

 

Hulp geven vergroot jouw psychologische veerkracht

Ook in het artikel Zo vergroot sociale steun je veerkracht van Psychologie Magazine wordt uitgelegd dat dit zo werkt. Daarin staat: 'Niet alleen hulp krijgen, maar ook hulp geven vergroot je veerkracht. Zo bleek uit een Amerikaans onderzoek dat mensen die een stressvolle periode hadden doorgemaakt – met bijvoorbeeld een echtscheiding of financiële problemen – in de jaren daarna 30 procent meer kans hadden om te overlijden, tenzij ze veel tijd hadden besteed aan het helpen van anderen. Compernolle: ‘Sociale steun werkt vaak twee kanten op: wie investeert in anderen, krijgt daar meestal ook veel voor terug. Door voor elkaar te zorgen, maak je elkaar uiteindelijk stressbestendiger.' Compernolle is neuropsychiater, hoogleraar en auteur van onder andere Stress, vriend en vijand.

 

Dit is dus precies het mechanisme dat je kan helpen. Als je iets voor een ander doet, dan krijg je er een goed gevoel van. Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Mijn Word-actie kostte me een paar minuten, maar je kunt ook even de hond uitlaten voor iemand die slecht ter been is of een boodschap doen. Een schouder bieden aan een verdrietige vriendin kan ook heel helend voor jezelf zijn. Kortom: heb je een off-day, zit je in een dip, ga dan bewust iets positiefs doen voor een ander. De ander is blij dat hij of zij geholpen wordt en jij bent van je nare gevoel af!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.