Bereik met ACT jouw doel!

Hoe ziet ACT-coaching of ACT-therapie eruit? ACT bestaat uit twee onderdelen:

  1. Bij ACT brengen we eerst jouw huidige, niet werkbare gedrag in kaart en daarna leer je wat voor jou werkbaar gedrag zou zijn. Zo leer je met jouw probleem om te gaan. Dat doen we stapsgewijs. Een belangrijke stap daarin is mindfulness. Misschien heb je daar denkbeelden bij (dat het zweverig is bijvoorbeeld), maar ik kan je verzekeren dat ook mindfulness heel down-to-earth kan zijn.
  2. Ook gaan we aan de slag met jouw waarden en met hoe jij jouw leven wil leven om een waardevol en gelukkiger leven te leiden. Die waarden ondersteunen jou ook om het werkbare gedrag vol te houden.

Tijdens ACT-coaching of -therapie doorlopen we zes stappen en die staan allemaal in het dienst van het aanleren van werkbaar gedrag:

  • Leren omgaan met jouw situatie (acceptatie)
  • Minder last krijgen van jouw omgeving en jouw eigen hoofd (defusie)
  • Je leven nu leven (contact met het hier-en-nu/mindfulness)
  • Wie ben jij eigenlijk? (zelf als context)
  • Wat vind jij belangrijk? (waarden)
  • Dat wat je geleerd hebt inpassen in jouw leven (toegewijd handelen)

Je leest hier over wat we doen tijdens de verschillende stappen van ACT.

Coaching of therapie?

Wat is het verschil tussen ACT-coaching of ACT-therapie? Zowel coaching als therapie zijn doelgerichte gedragstherapeutische trajecten over denken en doen, maar coaching is kortdurend en het gaat vaak over wat minder hardnekkige hulpvragen. Coaching gaat bijvoorbeeld over een dip hebben en therapie over al langere tijd neerslachtige gevoelens hebben. Meestal heb je in vijf tot zeven coachbijeenkomsten jouw doel behaald.