Coach, psychosociaal therapeut, psycholoog, psychiater of psychotherapeut? Bij wie moet je zijn als je hulp nodig hebt?

Gepubliceerd op 30 april 2024 om 10:17

Welke hulpverlener past bij jou? Als je op zoek bent naar hulp, omdat je vastloopt in je leven, dan kan het best lastig zijn om te weten naar wie je het beste kunt gaan. Daarom zet ik hieronder de verschillende soorten hulpverleners op een rij en ik geef enkele tips over hoe je de juiste keuze kunt maken.

Coach

Ik adviseer een coach voor hulp bij persoonlijke ontwikkeling en praktische problemen, zoals stressmanagement of het verbeteren van je werk-privébalans. Het is belangrijk om te weten dat coaching een onbeschermd beroep is; iedereen kan zichzelf coach noemen. Daarom raad ik je aan om een coach te zoeken die is aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) of via platforms zoals Coachfinder. Daar zijn coaches bij aangesloten die allemaal een (post) hbo-opleiding hebben gevolgd op het gebied van coaching. Ook doen zij regelmatig aan nascholing en ze overleggen met collega's om van elkaar te leren. Dit geeft je een extra garantie op kwaliteit en professionaliteit.

Psychosociaal therapeut

Als je te maken hebt met emotionele en sociale problemen (dus in het contact met anderen), dan kan een psychosociaal therapeut je goed helpen. Deze therapeuten richten zich op hoe je denkt, voelt en handelt, en helpen je om je beter te voelen in je dagelijkse leven. Net zoals bij coaches, is dit een onbeschermd beroep. Een psychosociaal therapeut die is aangesloten bij een beroepsvereniging heeft een (post) HBO-opleiding gevolgd, doet aan nascholing en spreekt ook regelmatig met collega's af om van elkaar te leren. De Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (De NFG) is zo'n beroepsvereniging. Check dus altijd of een psychosociaal therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging, want dat is een waarborg voor kwaliteit.

Psycholoog

Voor dieperliggende psychische problemen of als je behoefte hebt aan een grondige analyse van je gedrag of emoties, omdat je bijvoorbeeld getest wil worden op ADHD, ADD of het autistisch spectrum, dan kan een psycholoog uitkomst bieden. Psychologen zijn vaak verbonden aan GGZ-instellingen en je moet dus rekening houden met langere wachtlijsten. Voor een behandeling bij een psycholoog heb je een doorverwijzing van je huisarts nodig, tenzij de psycholoog als zelfstandige werkt.

Psychiater

Als je denkt dat je ook medische behandeling nodig hebt, zoals medicatie, dan is een psychiater de aangewezen persoon. Psychiaters zijn medische dokters die gespecialiseerd zijn in psychische gezondheidsproblemen. Zij hebben dus medicijnen gestudeerd aan een universiteit (net als bijvoorbeeld een huisarts) met als specialisme de geestelijke gezondheidszorg. Voor een afspraak met een psychiater heb je altijd een doorverwijzing van je huisarts nodig.

Psychotherapeut

Voor complexe en diepgewortelde psychische problemen kan psychotherapie een goede optie zijn. Een psychotherapeut helpt met langdurige persoonlijke conflicten of ernstige psychische aandoeningen. Psychotherapeuten werken doorgaans in een psychiatrisch ziekenhuis of in een andere instelling waar patiënten verblijven.

Hoe maak je een keuze?

Kijk goed naar wat je nodig hebt. Wil je werken aan specifieke doelen of vaardigheden? Dan is een coach mogelijk geschikt. Heb je te maken met emotionele of sociale problemen? Overweeg dan een psychosociaal therapeut. Voor diepgaande psychische problemen zijn een psycholoog, psychiater of psychotherapeut waarschijnlijk betere opties. Ga daarover in overleg met je huisarts. Denk eraan dat je voor sommige van deze professionals een verwijzing nodig hebt, wat behoorlijk wat extra tijd kan kosten.

Gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Elke stap die je zet richting het zoeken van hulp is een positieve stap naar een gezonder en fijner leven, dus aarzel niet om de hulp te zoeken die je verdient. Bij de meeste hulpverleners heb je recht op een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Het is helemaal niet gek om met drie mensen een afspraak te maken en die hulpverlener uit te kiezen met wie je de beste klik hebt. 

Ik werk als coach en als psychosociaal therapeut. Wil je met mij een afspraak maken? Mijn mailadres is contact@mariellevansleen.nl en mijn telefoonnummer is 06-55325096.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.